Com puc saber si el meu gos té calor?

//Com puc saber si el meu gos té calor?

Com puc saber si el meu gos té calor?

Amb l’arribada de les altes temperatures els nostres gossets també senten calor i hem de prestar molta atenció per evitar problemes derivats de la pujada de la seva temperatura corporal, que poden arribar a ser tan greus com el cop de calor, que és potencialment mortal. És el que passa quan, per desinformació, es deixa el gos tancat dins el cotxe, per exemple, o es treu a passejar a hores indegudes.

Per evitar que això passi, aquí teniu els nostres consells per saber si un gos té calor, així com saber per mantenir-lo fresc, independentment del seu mantell o de la seva edat.

Com evitar que el gos passi calor

Quina és la temperatura normal d’un gos?

La temperatura normal dels gossos és d’uns 37,8-39,2 ºC, per tant no hem de prendre com a referència els paràmetres humans. A més d’aquesta dada, abans de com saber si el nostre gos té calor, hem de tenir clars els conceptes següents:

 • El pèl dels gossos els serveix com a protecció contra el sol i com a regulador de la temperatura, per això està desaconsellat rapar i pot ser contraproduent tallar-lo en algunes races. Hem de consultar sempre en una perruqueria canina.
 • Els gossos no poden suar com ho fem les persones, de manera que han de regular la seva temperatura mitjançant el panteix. Així, suporten pitjor la calor perquè quan la temperatura ambient s’aproxima a la corporal, el refredament mitjançant el panteix no és tan eficaç.
 • Hem de tenir especial cura amb els cadells, els gossos de més edat, aquells que presenten alguna malaltia, obesitat o sobrepès i els de nas aplanada, ja que tenen més dificultats respiratòries.

Símptomes que indiquen que un gos té calor

Si ens preguntem com saber si el nostre gos té calor, hem d’atendre els següents aspectes:

 • Reducció de la seva activitat. Un gos que sent calor tendeix a disminuir els seus moviments. Així, és normal que ho vegem tombat, directament sobre el sòl, o en zones cobertes i en ombres.
 • La respiració va caracteritzar-se per panteixos, més o menys intensos, amb la llengua fora de la boca. Els esbufecs també es produeixen quan el gos està acalorat per haver realitzat una activitat física de consideració.
 • Mucoses enrogides, el que podrem apreciar fàcilment a les genives al mantenir la boca oberta.

Observar qualsevol d’aquests comportaments en l’animal ens deixa clar que se sent acalorat. Hem de proporcionar-li un espai fresc, ja que un excés de calor capaç d’elevar la seva temperatura corporal podria ser perillós, com veurem.

Conseqüències de patir calor els gossos

Un cop hem vist com saber si un gos té calor, passem a comentar les conseqüències d’un excés de temperatura, que pot donar-se si un gos acalorat no té la possibilitat de refrigerar-se. Quan aquesta s’eleva fins als 40-43 ºC el gos corre el risc de patir un cop de calor, que és un trastorn que pot portar-lo a la mort. Produeix símptomes com mucoses molt enrogides, esbufecs intensos, saliva espessa, dificultats respiratòries, vòmits i, finalment, diarrea, xoc, convulsions i mort. Es tracta d’una urgència veterinària. La primera mesura és intentar baixar la temperatura de la nostra mascota i estabilitzar-lo, tot i que, com diem, el cop de calor provoca la mort d’un elevat nombre de gossos, per això és important seguir les mesures següents…

 

Gos amb calor a l'estiu

 

Com mantenir al gos fresc a l’estiu?

Evitar que el gos passi calor és molt important ja que, com hem vist, si la seva temperatura s’eleva sense capacitat de regular-se la temperatura, les conseqüències poden ser fatals. Explicat ja com saber si el nostre gos té calor, al detectar aquesta situació, i per evitar-la, hem de prendre les següents mesures:

 • Mai deixar a un gos tancat en un cotxe o en un lloc que pugui assolir temperatures elevades.
 • Ha de disposar permanentment d’aigua fresca.
 • De la mateixa manera, una bona ombra és imprescindible.
 • No cal passejar-lo ni fer-li desenvolupar cap activitat intensa a les hores de més calor.
 • Podem refrescar mullant amb un polvoritzador o passant-li una tovallola ben humida. També, si disposem d’un lloc adequat, podem oferir-li un gibrell o piscina amb aigua perquè es refresqui al seu gust. A més, es pot congelar l’aigua per fer glaçons de gel amb què s’entreté alhora que es refresca.
 • Els gelats casolans per a gossos són una opció ideal per oferir aliments naturals i mantenir a el gos fresc a l’estiu.
 • L’ús de ventiladors si no tenim aire condicionat a casa pot ser molt beneficiós per evitar que el gos tingui calor.
 • Com sempre, hem de prestar atenció especial als gossos més joves, malalts, gent gran o amb sobrepès i, davant de qualsevol símptoma, acudir al nostre veterinari.
By | 2020-06-27T11:12:21+00:00 juny 27th, 2020|consells|0 Comentaris

Deixa un comentari