L’ARTROSI EN ELS ANIMALS DE COMPANYIA

/L’ARTROSI EN ELS ANIMALS DE COMPANYIA
L’ARTROSI EN ELS ANIMALS DE COMPANYIA 2018-06-02T10:57:29+00:00

Es tracta d’una malaltia degenerativa articular, molt freqüent en els animals adults. Se sap que afecta el 60% dels gossos de més de 8 anys (en persones de més de 65 anys, el percentatge és del 70%).
Aquesta degeneració comporta un desgast del cartílag. El cartílag és el teixit que protegeix els extrems dels ossos i afavoreix el moviment de l’articulació. A mesura que el cartílag es desgasta, es perd força i elasticitat. A banda, l’os afectat reacciona i apareix un sobrecreixement al seu voltant (osteòfits) que acaba deformant l’articulació.
L’artrosi pot presentar-se a qualsevol de les articulacions, però en general, les més afectades són les que han de suportar més pes o tenen més moviment, sobretot maluc, espatlles i genolls.
Se sap que actualment hi ha molts més casos d’artrosi en veterinària que no pas antigament, ja que l’esperança de vida dels nostres animals també ha augmentat amb el pas dels anys.

Artrosi
Artrosi2
La majoria de vegades notem coixesa i dolor a la marxa. Altres símptomes com la dificultat per pujar escales, baixar del sofà, pujar al cotxe, aixecar-se o evitar el passeig, són indicadors d’aquest dolor articular.

Sovint, la història clínica i l’exploració física de l’animal és suficient per sospitar d’artrosi, ara bé, les proves d’imatge com ara les radiografies són sempre reveladores del problema. Gràcies a tècniques més avançades com ara el TAC, resulta fàcil quantificar el grau d’artrosi ja que el resultat és molt més clar (imatge adjunta).

Artrosi3

L’artrosi és un procés degeneratiu, això significa que estem davant una patologia irreversible. Així, l’objectiu del tractament no serà curar l’animal sinó controlar el dolor i evitar la progressió de la degeneració articular (alentir la malaltia).
Caldrà donar condroprotectors i antioxidants, ja que tenen una composició semblant a la del cartílag articular, ja sigui en forma de comprimits o amb dietes especials.
La glucosamina i el condroitin sulfat són condroprotectors. Son dues substàncies que produeix el cos de forma natural i que formen part dels components del cartílag articular. La glucosamina s’encarrega de la formació i reparació del cartílag mentre que el condroitin sulfat li proporciona elasticitat.
Aquests condroprotectors es poden donar durant llargs períodes de temps, en la majoria de casos es recomana un tractament de per vida, ja que els beneficis estan clarament estudiats i els efectes secundaris són pràcticament nuls.
Només es recomana augmentar la freqüència dels controls de sucre en animals diabètics (la glucosamina és un aminosacàrid que podria alterar el nivell de sucre en sang), tenir especial cura en animals que prenguin teràpia anticoagulant (el condroitin sulfat pot contenir components semblants a l’heparina), i evitar-los en animals amb al·lèrgies alimentaries al marisc (ja que son productes que s’obtenen de crancs, llagostes,…).
En alguns casos o en èpoques concretes, el tractament amb dieta i condroprotectors no serà suficient, i per a reduir el dolor puntual, utilitzarem antiinflamatoris i analgèsics.
Cada vegada més, s’està estudiant la possibilitat d’utilitzar l’artroscòpia com a mètode per netejar les superfícies articulars, extirpar parts de ‘’os danyat i fragments del cartílag, tal i com ja es fa en humana.

La prevenció és fonamental, per aquest motiu, aquí tenim una pauta de consells:
Alimentació: Cal assegurar una bona alimentació amb un pinso de qualitat, no només durant el creixement de la nostra mascota sinó també durant l’edat adulta i geriàtrica, ja que el pinso serà essencial per a la qualitat de vida de l’animal. En cap cas es recomanen suplements de calci ni altres vitamines si l’alimentació aportada és de qualitat i l’animal no en té un dèficit confirmat. La seva suplementació en cas de no ser necessari podria ser contraproduent.
Pes i exercici físic: es recomana un passeig diari de 60 minuts, a fi d’evitar el sobrepès (un dels factors més importants que ens ajudaran a prevenir l’artrosi) i treballar la musculatura.

Es recomana sempre visitar el traumatòleg en cas de dolor articular, sigui quina sigui l’edat de l’animal, ja que una detecció precoç de la malaltia, en marcarà l’evolució.