He d’esterilitzar la meva mascota?

/, consells, General/He d’esterilitzar la meva mascota?

He d’esterilitzar la meva mascota?

Un dels temes més freqüents a les nostres consultes  és l’esterilització dels nostres animals de companyia.  Estàs pensant en esterilitzar el teu amic pelut? tens dubtes? A continuació t’expliquem tot el que comporta l’esterilització.

La cirurgia en femelles (ovari-histerectomia) consisteix en l’extracció dels ovaris i la matriu. És una intervenció relativament senzilla i molt freqüent, amb una taxa molt alta d’èxit. La finalitat principal és evitar embarassos no desitjats però alhora també evitem patologies molt freqüents com tumors de mama (el 50% dels qual són malignes en gosses i el 90% en gates), quists ovàrics, piometres (infeccions de matriu), pseudo gestacions (embarassos psicològics) i les molèsties domèstiques com el sagnat vaginal del zel de les gosses i el molest zels de les gates.

En mascles, la cirurgia (orquiectomia) consisteix en l’extirpació dels dos testicles. És una intervenció ràpida i segura amb la que evitarem, a banda de deixar embarassada alguna gossa, futurs quists prostàtics, hiperplàsia prostàtica (la tenen el 95% dels gossos no castrats) i tumors al testicle. A més a més, reduïm possibles problemes de conducta coma ara escapaments en busca de femelles, marcatge d’orina i agressivitat.

 

Aparell reproductor femení

 

Aparell reproductor masculí

 

 

Quan esterilitzar?

Amb elles l’edat adequada és abans del primer zel, o bé just després d’aquest com a molt tard.  L’animal no tindrà problemes de creixement per fer-ho com s’acostuma a creure. Tampoc és cert que les femelles hagin de tenir descendència un cop a la vida. Com abans esterilitzem, menys probabilitats tindrà de patir les malalties comentades abans.

Amb els mascles recomanem fer-ho a partir dels 6 mesos d’edat, i com abans millor.

 

Quins riscs hi ha?

Com qualsevol intervenció quirúrgica hi ha un cert risc, que creix conforme augmenta l’edat i el pes de l’animal, i que sobretot dependrà de l’estat de salut de l’animal. El principal efecte advers és la tendència a engreixar-se, cosa que haurem de controlar amb una dieta adequada. No recomanem cap altre tipus de cirurgia, per exemple la histerectomia en femelles, on només s’extirpa la matriu, ja que si conservem els ovaris l’activitat hormonal seguiria normal i el risc de patir tumors no el reduiríem.

 

I un cop a casa?

La nostra mascota passarà com a molt dos dies una mica moixa. Mantenir la ferida neta, donar la medicació necessària i una gran dosi de mimus extra és tot el que haurem de fer!

Si tens més dubtes, deixa’ns un comentari!

By | 2018-06-02T10:57:29+00:00 octubre 30th, 2017|Cirurgia, consells, General|0 Comentaris

Deixa un comentari